Over mij

Ik ben Marieke Niemeijer, lactatiekundige IBCLC. Daarrnaast werk ik als verloskundearts in het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag en ben ik epidemioloog. 

In 2012 ben ik afgestudeerd als arts. Na mijn studie heb ik promotie onderzoek gedaan en daarbij een opleiding tot epidemioloog gevolgd. Ik heb altijd een passie gehad voor verloskunde en daarom ben ik in 2015 begonnen aan de opleiding tot verloskundearts. In 2017 heb ik deze opleiding afgerond. Als verloskundearts begeleid ik zwangere vrouwen die onder controle van het ziekenhuis lopen vanwege een complicatie tijdens de zwangerschap of bevalling of een ziekte bij moeder of baby. Ik begeleid hen tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed. Hier ontwikkelde mijn interesse in borstvoeding. Als arts heb ik (nagenoeg) niks geleerd over borstvoeding tijdens mijn studie geneeskunde. Tijdens mijn werk kwam ik uiteraard wel regelmatig in aanraking met borstvoedende vrouwen en merkte ik dat ik graag beter in staat wilde zijn om hen te helpen als er problemen optreden. 

Ik heb zelf twee zoontjes, die allebei borstvoeding hebben gekregen. Omdat beiden te vroeg geboren waren heb ik zelf de nodige uitdagingen gehad tijdens het voeden. Dit heeft mijn interesse in borstvoeding versterkt; waarom zijn er soms problemen en hoe kunnen die worden opgelost? Deze kennis heb ik opgedaan tijdens de opleiding tot lactatiekundige.

Als arts heb ik uitgebreide kennis van het menselijk lichaam en van de invloed van ziekten en medicatie op de werking van het lichaam. Mijn werk als verloskundearts geeft me veel inzicht in de invloed van een gecompliceerde zwangerschap en bevalling op zowel de ouder(s) als de baby. Door mijn opleiding tot epidemioloog heb ik gedegen kennis van wetenschappelijk onderzoek en weet ik dat goed te beoordelen. Gecombineerd met mijn lactatiekundige kennis hoop ik jou en je baby te kunnen helpen om jullie borstvoedingsdoelen te behalen. Of dat nu neerkomt op het voeden in de eerste weken, tot 6 maanden of hoe lang jij en je kind daar ook mee door willen gaan. 

Marieke Niemeijer, lactatiekundige IBCLC, verloskundearts, epidemioloog. Lactatiekundige Wassenaar.